Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.15

Üres kampányfogás a nők biztonsága miatti, kormányzati aggodalom

tudta--hogy-hulyenek-nezik.jpegA napokban Botás Enikő beszélgetett Dr. Pap Enikővel, a NANE munkatársával (katt ide). A jogásznő több, mint 20 éve foglalkozik a családon belüli erőszak áldozataival, és megsegítésükkel. Az interjúban egy FRA kutatás eredményeit elemezte.

Dr. Pap Enikő szerint sokan vannak, akik erőn felül próbálják a jogaikat érvényesíteni, de a rendszer ezt nem segíti, nem engedi. A FRA kutatásban külön kérdések vonatkoztak arra, hogy mi az oka annak, hogy a nők nem kértek segítséget a rendőrségtől vagy egyéb szervektől a partnerük által elkövetett súlyos fizikai és/vagy szexuális erőszak esetekben.

 A NANE szakértője elmondta, hogy a magyar nők leggyakrabban azt felelték, hogy saját maguk intézték inkább, a hivatali szervek helyett egy barátjuk segítségét kérték, vagy csupán annyi volt a válasz, hogy családi ügy. Enikő szerint különös figyelmet érdemel, hogy az összes EU-tagállam közül a magyar nők jelölték meg ezeket az okokat a legnagyobb arányban; a rendőrség esetében a válaszadók 59%-a, míg az egyéb szerveknél a 72%-uk nyilatkozott így. 

Fájdalmasan beszédesek ezek az adatok arról, hogy a rendszer hogyan hagyja magára az áldozatokat, hogyan nem biztosít hatékony védelmet a számukra” – összegezte tapasztalatait a jogásznő.

Érdemes a teljes interjút a fenti linken elolvasni, majd elgondolkodni a kormány jelenlegi kék plakát kampányán, melyben a népszavazásra buzdít.

Merthogy a kormány felteszi a következő kérdést: „Tudta, hogy a bevándorlók megjelenésével ugrásszerűen megnőtt a nők elleni zaklatások száma?”

Hát én pedig az alábbi kérdéseket teszem föl a nagyközönségnek:

- Tudta, hogy a magyar nők biztonságáért - állítólag – aggódó kormányunk nem hajlandó a törvényeibe átültetni az Isztambuli Egyezmény rendelkezéseit?

- Tudta, hogy a nők biztonságával kampányoló kormányunk nem volt hajlandó, 3 éven keresztül a családon belüli erőszakot egyáltalán elismerni, és büntethetővé tenni?

- Tudta, hogy a nők biztonságáért aggódó kormányunk tagjai között a legtöbb a családon belüli erőszakot elkövető pártkatona? (még akkor is, ha nincs otthon vak komondor, akin áteshetne az asszony. …)

levai-aniko-monokli.jpg

 

- Tudja, hogy a First Lady miért van elrejtve a nyilvánosság elől? És ha sejti az okot, elhiszi, hogy ez a kormány ennyire aggódik a nők biztonságáért?

 

 

 

- Tudta, hogy ez a kormány kizárólag a külföldi elkövetők miatt aggódik a magyar nők biztonságáért, a magyar elkövetőknek – a fentiek alapján – megveregeti a vállát? …

…. ha ugyanis nem így volna, a mentelmi jogok ugranának, a büntetőeljárások haladéktalanul megindulnának az elkövető képviselőkkel szemben, és azonnal átültetnék a magyar jogrendszerbe az Isztambuli Egyezmény rendelkezéseit. ….

Doody