Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.20

Izzadás. Neked is probléma?

izzadas.jpgAz izzadás élettani oka, pozitív következményei.

Az izzadás a szervezetünk minden pontján előforduló verejtékmirigyek által termelt váladék távozása a testünkből. Élettani folyamat. Feladata elsősorban a hőszabályozás. Óvja szervezetünket a túlmelegedéstől. Az izzadtság szaga egyéni, mert méreg anyag is távozik a nedvességgel. Függ a táplálkozástól, a szervezet belső működésétől, betegségektől, idegállapottól. Mennyisége függvénye a külső hőmérsékletnek, a fizikai aktivitásnak, vagy egy esetleges lázas állapotnak. Az izzadás tehát jó, hasznos, szükséges és kell.

Mi az ami mégis utálatossá teszi számunkra az izzadást?

A foltos ruha, a kellemetlen szagok, és a kipállott testfelületek fájdalma. A foltos ruha ellen nem adok tippet. A kellemetlen szag forrását megkeresheti a gazdája, bár nehéz dió. Mint mondtam sok mindentől függ. Lehet hogy a tulajdonosa egyáltalán nem is érzi, hiszen hozzászokott. Az sem biztos, hogy mosdatlanság az ok, lehet elég lenne kevesebbet fogyasztani bizonyos ételekből. Betegségek kísérő tünete is lehet,  így egy jó orrú ember könnyen kiszagolhat betegségeket is. Most a bőrön megjelenő pirosodással, kiütéssel, egészen a sebesedésig fajuló "kipálásról" majd az elszíneződött gyógyulásról akarok beszélni.

Ezeknek a helye olyan testfelszín, ahol két bőrfelület összeér. Jellemzően a hajlatok, nyak, hónalj, mellek alja, comb, lábujjak köze. Az erős testalkatú elhízott embereknél pedig az úszógumi háj alja is. Az izzadás akkor okoz gondot, ha társul hozzá gombás vagy bakteriális fertőzés. Egy egész nap zokniban cipőben lévő ember lába óhatatlanul begombásodik. Viszket, kipirosodik, kisebesedik, hámlik, majd elszíneződve gyógyul. Ez nagyobb felületen is megfigyelhető. Először gyöngyház fényű, majd sötét barna lesz ezeken a helyeken a bőrfelszín. Ha olyat tapasztalsz, hogy sötétebb például a belső comb, akkor ott biztosan volt már kezeletlen bőrgomba fertőzés.

Mit szeret a gomba? Hol szaporodik, hol termelik?

Igen sötét nyirkos erdőkben, pincékben. Mi van ezeken a felületeken? Sötét és nedvesség. Ezeket kell tehát megszüntetni.

De hogyan?

A legfontosabb tartsd szárazon!

Naponta szükség szerint többször is mosd meg, töröld szárazra. Akár hajszárítót is használhatsz, bevethetsz! Itasd fel az izzadságod! Használj pamut ruhát, pamut zoknit, ami felszívja a nedvességedet, és szellőzik benne a bőröd. De mi a helyzet a fehérneművel, a bugyival, boxerrel és a melltartóval? Mert ezeknél tapasztalataim szerint az az alternatíva, hogy szép vagy pamut, illetve tart vagy pamut. Ha a fő anyaga bőrbarát akkor is van mindben valami gumi, csipke, kapocs, drót, ami irritál, izzaszt, nyom és dörzsöl!

Erre fejlesztettem tovább egy módszert, amit a családban láttam valakitől. Garantáltan vágylohasztó, de vannak napok amikor fel kell áldozni a praktikumot a szépségért, vagy fordítva. A melltartó alsó gumírozott részébe utólag be kell tömködni egy nedvszívó rongyocskát, amely alul a bugyi korcáig leér, és oda is be kell tűrni. Így eltartja mind a melltartó, mind a bugyi gumiját a bőrtől, és a gumival ellentétben biztosan felszívja a nedvességet. Ez lehet zsebkendő, géz, textil pelenka, régi pamut póló darabja. A lényeg, hogy jól szívja a vizet, és ez találkozzon közvetlenül a bőrrel. Ezúton gyártásra felkínálom melltartó készítőnek a találmányom. Ez a tankinihez hasonlatos felső. Az a kikötésem, hogy bársonysex legyen a neve! Árajánlattal a részletes leírásért  keress! 

Használj izzadásgátló terméket! 

 Ez lehet hintőpor, bár szerintem ez többet árt mint használ, mert eltömi a pórusokat, és ha  összecsomósodik még inkább dörzsölő felületet ad. Golyós dezodort, vagy stiftet. Ez esetleg jó például hónaljnál, de ennek is az a baja, hogy eltömíti a pórusokat, és valóban az izzadást gátolja. De mi azt már tudjuk, hogy izzadni jó, és muszáj. A fújós dezodorok az ózon réteget károsítják. Kaphatók különböző természetes alapanyagú só kristályok. Stift alakjuk van, és nem az izzadást gátolják, hanem fertőtlenítik a bőrfelszínt. Így nem telepszenek meg ott a bacik meg a gombák. A szódabikarbónát is ajánlják zöldek erre a problémára is. Igazság szerint ezt nem ismerem, nem próbáltam.

A másik fontos megelőzés a fényterápia.

Az izzadás következményeként kialakuló bőrgomba ellen egészen biztosan hatásos! Napoztasd meg a veszélyeztetett részeket. Igaz, hogy körülményesen napoztatható. Aki strandon napozik az is teszi ezt fürdőruhában. Sem a combhajlatát, sem az úszógumi háját, de még a mell alatti részét sem napoztathatja terápiás céllal. Ezt meztelenül és igen komikus pózban tudod megtenni, amennyiben vagy olyan szerencsés, hogy el tudsz napozó részt különíteni néhány percre. Ez lehet akár a panel lakás padló szőnyege is, nyitott ablaknál, amikor éppen odasüt a nap,  vagy a kertben egy lefüggönyözött terület. A lényeg, hogy a napocska bekukucskáljon a fertőzött területre. Ha ezt az ingyenes és természetes megoldást sehogy sem tudod működtetni, vagy esetleg tél van, akkor következik alternatívaként a szolárium. A szoláriumban mindegy álló vagy fekvő, de ne legyél magad előtt szégyenlős, és legalább itt emeld fel amit fel kell emelned ahhoz, hogy az alatta levő rész is fényárban ússzon. Remélem mindkét nem tagjai értik mit is akarok kifejezni! 

nyar-homok.jpg

Amikor már olyan méreteket ölt a fertőzés, hogy fájdalmas viszket, levedzően hámhiányos a bőr felület, akkor azonnal gyógyítani kell. Ha vagy olyan szerencsés, hogy van gyógylámpád, akkor tiszta sor! Kezeld magad azzal! Ha nincs lámpa akkor jöhet kétféle krém felváltva. Egyik gombaölő, ha nevesíteni akarom akkor Mikogal, vagy Canesten krém. A másik pedig a hűsítő, hámosító nagyon finom illatú Neogranormon. Reggel a gombaölő, délben a hámosító, délután a gombaölő és éjszakára a hámosító. Természetesen vizes lemosás után száraz bőrre kell az új krémet felkenni. Érdemes rátenni egy száraz tiszta nedvszívó textilt, leginkább gézt. Ez elkülöníti a sebes felületet a környezetétől, és felszívja a nedvességet is. Ha ezt 2 napon keresztül elvégzed rendbe jön a bőröd.

Onnan elég, ha a fent leírt megelőzéseket folytatod. Ez a módszer pelenkás kisbabák fenekén is beválik. (Én is onnan tudom). Legyél tehát minél többet a napon, mert csodát tesz. Ha teheted kombináld a tenger sójával és a fehér homokkal. Ha nem, üsse kavics! Itthon is ugyanaz a nap süt mindannyiunkra!

Izzadj nyugodtan, mert természetes, csak védekezz a sötét oldaltól!

Puszi Brigi :)

Sándorné Kósa Brigitta